Uitwisseling

Uitwisseling kunsteducatie Amsterdam – Ouro Preto

Ouro Preto is net als Amsterdam een stad met een rijke historie. De stad heeft het mooiste koloniale centrum van Brazilie (staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO) en is sinds jaar en dag een ontmoetingsplek voor kunst en cultuur. De beroemdste kunstenaar uit de geschiedenis van Ouro Preto is de beeldhouwer Aleijadinho.

In november 2017 wil Lego Lima een ontmoeting realiseren tussen leerlingen uit de Braziliaanse stad Ouro Preto en uit Amsterdam middels een kunsteducatieproject waarin Aleijadinho en Rembrandt een belangrijke rol spelen. Ik ga uit van leerlingen van basis- en middelbare scholen en mogelijk ook van studenten. De Nederlandse leerlingen leren over Aleijadinho en Ouro Preto en maken een reis door de historische stad. De Braziliaanse leerlingen leren over Rembrandt en Amsterdam, en maken een reis door Amsterdams historische centrum.

Op basis van de inspiratie die de kinderen opdoen gaan ze in workshops hun eigen kunstwerken maken. We gebruiken hiervoor verschillende grafische technieken.

Tijdens het proces zullen de leerlingen leuke filmpjes maken en die naar elkaar opsturen. Aan het begin maken ze een filmpje waarin ze hun eigen stad introduceren en tijdens het project maken ze een filmpje van hun workshop. Op die manier ontstaat er een band tussen de jongeren in beide steden.

De werken van alle leerlingen zullen vervolgens ge-exposeerd worden in het Museu Guignard in Ouro Preto. Naast deze expositie zal ook een expositie plaatsvinden over Rembrandt voor een breed Braziliaans publiek. Daarna volgt een expositie op een aansprekende locatie in Amsterdam.

 

Samenvattend:

De uitwisseling heeft de volgende elementen:

  • Nederlandse en Braziliaanse kinderen maken kennis met de kunst en cultuur van elkaars landen
  • De kinderen leren op een leuke manier elkaar kennen
  • De kinderen gaan in workshops aan de slag en maken mooie gravures
  • De gravures worden ge-exposeerd op een bijzonder locatie in Ouro Preto en Amsterdam