Verbinding

Conexões


Een van de kernprojecten van Lego Lima is Verbinding. Verbinding is een geïntegreerd project, waarbij de uitwisseling tussen de Nederlandse en Braziliaanse kunst en cultuur centraal staat. Het project bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Organisatie van exposities in Nederland en Brazilië, met deelname van Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars
  • Integreren van workshops, lezingen en ontmoetingen tussen kunstenaars uit beide landen tijdens deze exposities
  • Organisatie van uitwisselingen en artists in residence-programma’s
  • Cultuureducatie: organisatie van workshops en interactieve activiteiten tussen scholieren uit Nederland en Brazilië, waarin kennismaking met elkaar en elkaars cultuur centraal staat

Wat heeft ‘Verbinding’ tot nu toe gerealiseerd

Vanuit haar project Verbinding heeft Lego Lima inmiddels een groot aantal evenementen georganiseerd. Lego heeft onder meer Braziliaanse kunstenaars uitgenodigd om naar Nederland te komen en met hen exposities en workshops in Amsterdam georganiseerd (oa samen met Cultuureducatie Zuidoost, de Stichting JAM, het Amsterdams Grafisch Atelier, het OSB en Gravura Brasileira in Sao Paulo).

In de eerste fase van het project organiseerde Lego de expositie In Images We Speak/Em Imagens Falamos in Amsterdam en Sao Paulo met werk van 20 Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars. Met Ernesto Bonato en Ulysses de Paula organiseerde ze in 2015  de expositie ‘Drie dagen in het Noorden’.

In oktober 2016 organiseerde Lego de expositie Verbinding tijdens de Maand van de Grafiek in Amsterdam; aan deze expositie namen zeven Braziliaanse en dertien Nederlandse kunstenaars deel.

In april 2017 organiseerde zij met dezelfde groep de expositie Conexoes in het Museu de Arte da Universidade do Para in Belem, Brazilie.

Twee Nederlandse kunstenaars reisden mee naar Brazilie en in Belem en Sao Paulo hebben ze veel kunstenaars ontmoet en in het kader van de expositie workshops en interviews gegeven.


De komende jaren ontwikkelt het project verder; verschillende komende activiteiten in Sao Paulo en Ouro Preto zijn al in voorbereiding.