Nieuws
Galerie Lego Lima in de Amstelpassage, Amsterdam CS
Op een mooie en gezellige plek in de sfeervolle Amstel Passage midden in Amsterdam Centraal Station heeft Lego Lima een prachtige galerie ingericht.
Naast haar mooie kenmerkende grafiekwerken zal er in februari ook werk van gastkunstenaars te zien zijn.
Heb je belangstelling om ook te exposeren in deze galerie? Neem dan contact op met info@legolima.nl, dan sturen we meer informatie toe.
De expositieruimte is elke dag open van 12.00 tot 19.00 uur. Kom eens langs om te kijken naar de lino’s en schilderijen van Lego.
Art to go – kleine prenten
In de galerie zijn grote werken te koop, maar ook kleine prenten.
Een prent op papier (beeldformaat: 20×20 cm) kost €75 per stuk, zonder lijst.
Naast de werken die in dit bericht getoond worden, zijn er ook andere.
De galerie is sinds kort elke dag weer open van 14-17 uur.
Regen van bewustzijn
Lego Lima’s toelichting op het werk
We leven allemaal in een ‘global village’ en Moeder Aarde – in mijn eigen moedertaal Mae Terra – is ons gemeenschappelijk huis. We ontvangen vrijwel iedere dag signalen dat ons huis in gevaar is; signalen dat het klimaat verandert en dat de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen in gevaar is. We moeten het denken in korte termijn-belangen vervangen door een nieuw bewustzijn of bewustwording.
Voor mijn gevoel is dat proces van bewustwording een proces van (kleine) stappen. Stapsgewijs leren wij ons aan te passen aan een nieuwe werkelijkheid. Stap voor stap realiseren wij ons dat we ons op een andere manier moeten verhouden tot Moeder Aarde, in het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Ik studeer momenteel filosofie en las ideeën die mij aanspraken en inspireerden: Het bewustzijn van jezelf (een proces van praten, creëren, bevestigen, voorstellen en innoveren) en het bewustzijn over de ander (luisteren, absorberen herformuleren, herzien en innoveren) moeten in harmonie samenkomen: reflectie over jezelf en reflectie over de wereld.
In mijn werk richt ik me al jaren op begrippen als Vrijheid en Bevrijding. Als metafoor gebruik ik vaak vogels en druppels. Die metaforische beelden heb ik vertaald naar mijn werk ‘Regen van Bewustzijn’. We ontvangen half bewust, half onbewust druppeltjes van bewustwording, die neerdalen op ons hoofd, en die ons stap voor stap het bewustzijn geven dat nodig is om de Nieuwe Aarde te creëren.
Het vervolg van project Nieuwe Aarde
Ik heb dit werk speciaal gemaakt voor het project ‘Nieuwe Aarde’ dat het Bijbels Museum organiseerde in 2020. Kunstenaars werd gevraagd een inzending in te sturen waarin zij verbeeldden hoe de ‘nieuwe wereld’ er na corona uit zal zien. Uit de 260 inzendingen werden 12 werken, waaronder mijn inzending, geselecteerd voor een expositie in de Westerkerk in Amsterdam in de periode oktober – december 2020. Mijn werk is ook gebruikt als het beeld van de tentoonstelling op affiches (laatste foto), internet et cetera, en ik heb veel bijzondere en mooie reacties ontvangen.
Na de expositie op deze historische locatie zoek ik een nieuwe bestemming voor mijn werk. Ik heb in de Westerkerk gemerkt dat het werk uitnodigt tot nadenken en mediteren en dat het voor mensen ook een moment van rust en reflectie kan bieden in deze hectische en onzekere tijd.
Ik hoop erg dat mijn werk deze rol kan blijven vervullen op een mooie, nieuwe plek. Het werk kan bijvoorbeeld worden voorzien van een aantal poefen of bankjes waardoor mensen worden uitgenodigd om even rustig te zitten en/of te mediteren (zie de foto’s). Ook zou het mogelijk zijn om teksten (bijvoorbeeld via een geluidsdrager) met filosofische boodschappen en/of muziek te koppelen aan de installatie om er zo meer een totaalervaring van te maken en mensen deel te laten maken van het project.
Over de kunstenaar
Lego Lima is een Braziliaans-Nederlandse kunstenares en woont en werkt vanaf 1992 in Nederland. Haar zeer herkenbare en expressieve werk ontving al veel lovende kritieken, en werd meermalen onderscheiden. Zo won ze de meest prestigieuze grafiekprijs van haar geboorteland, de prijs van de biënnale van Curitiba. Lego Lima exposeerde onder meer in Brazilië Nederland, België, Slovenië, de VS en Japan. Recente highlights waren onder andere exposities in het Museum voor Moderne Kunst in Campinas, Brazilië, en in Museum de Wieger in Deurne, Nederland.
De grote expressieve kracht én het unieke lijnenspel in haar gravures zijn de twee elementen die in bijna alle beschouwingen over haar werk terugkeren.
Het eerste, de expressieve kracht, is een direct gevolg van de gepassioneerdheid waarmee Lego Lima werkt. Het lijnenspel – grillig, onverwacht, speels en uiterst oorspronkelijk – is dé handtekening van Lego Lima. Aan de lijnen ontlenen Lego’s gravures hun dynamiek en beweeglijkheid en hun wonderlijke, robuuste schoonheid.
Praktische informatie
Afmetingen:
400 x 285 cm.
Materiaal:
Multimediaal project in 3D; Een digitale print op canvas; gespannen op frame; op de grond voor de print wordt een installatie van menselijke figuren geplaatst (toelichting: ik maak een linosnede als basiswerk; deze gravure wordt opgeblazen tot een digitale print en krijgt zo een monumentale uitstraling; de menselijke figuren zijn kleine linosnedes).
Zo leven wij samen
‘Zo leven wij samen’ is een kunstproject met de kinderen van basisschool Bijlmerdrie geïnspireerd op het werk van Tarcilia do Amaral. Een creatieve reis waarin Lego en de kinderen gingen ontdekken wat nodig is om goed samen te (kunnen) leven.
Daaruit kwamen negen waarden naar voren:
Liefde – Gelijkheid – Vertrouwen – Respect – Vrolijkheid – Ethiek – Doorzettingsvermogen – Tolerantie en Geluk.
De kunst werd gebruikt om mooie en originele vormen te vinden om die waarden in uit te drukken. Het resulteerde in een zelfportret met een perspectief van zelfevaluatie voor het heden en de toekomst in het leven van (deze) kinderen.
Via het brainstormen over de ideeën ontstonden schetsen en tekeningen. Het resultaat werd opgeblazen (uitvergroot) en uitgewerkt in fraaie, kleurrijke houtsnedes. De leerlingen maakten zo kennis met technieken als grafiek, schilderen, tekenen en houtbewerking.
De collages van de portretten (zie foto’s hieronder) zijn voor iedereen te bewonderen buiten op de schoolmuren van basisschool Bijlmerdrie in Geerdinkhof, Amsterdam Zuidoost.
De Straat van mijn Dromen
‘De Straat van mijn Dromen’ is een kunstproject onder begeleiding van Lego Lima waarbij leerlingen van Brede school Kortvoort werden uitgedaagd een prachtige versierde Binnenstraat voor de school te maken waarin hun toekomstdromen tot leven komen.
De deelnemers gingen met Lego aan de slag om portretten van hun droomberoepen te maken en de weg ernaartoe.
Gezamenlijk werden fraaie landschappen gecreëerd voor de wandeling die ze elke dag maken om die droom te bereiken: van huis naar school.
Een droomlandschap waar de kinderen kunnen nadenken over die dromen.
Onderdeel van Brede school Kortvoort zijn de basisscholen: De Blauwe lijn, Onze Wereld, Crescendo en Kinderopvang Partou.